Az online átverések világa… 1. rész

images

A minap nézegettem a bejövő mappámat. Az irdatlan mennyiségű kéretlen levél között rengeteg olyan angol nyelvű e-mailt találtam, amely mindenféle automatizált tőzsdei kereskedési szoftver segítségével heti több száz vagy több ezer amerikai dollár extra jövedelemmel kecsegtet. Nem hiszek az ilyesmikben de mit lehet tudni ezért találomra kiválasztottam egyet és a levélben szereplő linkre kattintva máris egy binaryrobot.com nevű weboldalon találtam magam. Itt egy podcast fogadott, amiben az arctalan előadó mindenféle táblázatokkal és kereskedési számla kivonatokkal kívánta láttatni, hogy az általa kifejlesztett tuti automatikus tőzsdei kereskedési rendszer használatával, minimális számítógépes és internetes ismeretekkel valamint néhány kattintással rövid idő alatt akár a nagymamám is zsíros jövedelemre tud szert tenni ha követi az utasításokat és regisztrál. Csupán a név és e-mail cím megadását követően a megjelenő hivatkozásra kell kattintani és a többi már megy magától: az oldalon keresztül bekerülök egy kis létszámú természetesen elit klubba, ahol ez a tuti rendszer megsokszorozza a pénzemet! Természetesen a fejlesztők nem kérnek egy kannyi vasat sem, mert ez nekik már hobbi és annyi pénzt kerestek már vele, hogy már az unokájuk sem képes elkölteni ezért merő jószívűségből megajándékoznak a belépés lehetőségével és Én is elindulhatok a gyors meggazdagodás útján! Na, gondoltam bár már egy jó ideje nem hiszek abban a bizonyos ingyen ebédben ezt mégis kipróbálom mert látni akarom hol a trükk.

Pár kattintás után a link úgynevezett kétkomponensű opciók (binary options) kereskedésével foglalkozó cég regisztrációs oldalára irányított (Ezek az opciók olyan ügyletek amelyek keretében devizával, árukkal pl.: arannyal kereskedhetünk 5,10,30 percre, 1 napra, 1 hétre esetleg több hónapra előre. Ehhez úgynevezett put vagy call opciókat kell vásárolnunk, azaz arra “fogadunk”, hogy az általunk választott jövőbeni időpontban a jelenlegi árszintnél alacsonyabban vagy magasabban jegyzik-e pl.: az arany árát. Ha ügyesek voltunk tehát ha call opciót vettünk és az ár magasabb mint a kötéskori vételár, akkor az ügylet megkötésekor felszámított az opciós díjon felül bizonyos nyereséget írnak jóvá a számlánkon, ellenkező esetben természetesen elvesztjük a kifizetett opciós díjat.), ahol a nevemen és e-mail címemen kívül már bizony pontos címem, telefonszámom is szükséges a továbblépéshez no meg a hitelkártyám adatai is regisztrációhoz, hiszen letétet kell fizetni ahhoz, hogy az opciókkal kereskedni lehessen. Na, akkor most álljunk meg egy kicsit, gondoltam és elkezdtem a böngészni a honlapon. Rövid tájékozódás, olvasgatás után kiderült számomra, hogy a szolgáltatást nyújtó cég egy távoli adóparadicsomban bejegyzett és csak online szolgáltatást nyújt… A társaság egy partner programot is üzemeltet azaz azok akik új belépőket hoznak jutalékot kapnak. Ugye tudjuk, hogy internet csodákra képes azaz bárminek nagyon gyorsan utána lehet nézni ezért a keresőbe beírtam a “binary option” kifejezést és láss csodát megszámlálhatatlan oldal jött fel találatként amely mind ezeket az opciókat árulta. Találomra kiválasztottam egyet. A recept ugyanaz: adóparadicsomi bejegyzés és partner program. Véletlenszerűen ráböktem egy harmadik találatra is és láss csodát itt is ugyanaz lemez: adóparadicsom és partner program…

Megnéztem a témában érkezett többi e-mailt a spam mappámban. Ugyan egyéb más különböző feladótoktól érkeztek (hmmm vajon honnan tudják az e-mail címemet??) de tízből hat így is az eredeti linkre mutatott…

Summázva: Huszonkettes csapdája!? Elutalhatom a pénzemet letét címén egy ismeretlen cégnek, ami valamilyen egzotikus szigeten, jobb esetben Cipruson van bejegyezve. Ezt a pénzt rábízom egy ismeretlen automatára ami vagy megeszi vagy nem… Ha mégis nyereség lesz akkor vagy visszakapom vagy nem.

Az egész ügyleten csak és kizárólag a kereskedő robot mögött álló egyének profitálnak, hiszen ha regisztrálunk értünk fejpénzt kapnak és az önként megadott e-mail címekből készített címlistáknak is van piaca. Ha belemegyünk (de ugye nem!) az egész bolton Mi, jóhiszemű internetjárók kizárólag veszíthetünk…

Jobb a magán mint az állami!?

ovodasok_az_udvaron

Kislányunk év vesztes -értsd októberi születésű-, ami a mai magyar szülőnknek csak azt jelentheti, hogy amennyiben a minden év szeptemberében rendelkezésre álló óvodai helyeket már feltöltették a 3 éves kort folyó év augusztus 31-ig már betöltött jelentkezőkkel úgy a utódjuknak esélye sincs automatikusan a lakóhelye szerinti állami óvodába bekerülni.

Mit tehet a témában még tapasztalatlan és napi minimum 8 órában dolgozni kényszerülő átlag szülő mint amilyenek mi is vagyunk:

Rohanunk, könyörgünk, alkudozunk, ámítunk, ígérünk -én már néha fenyegetek is- hátha mégis találunk egy kiskaput amivel a gyermekünket az amúgy túlzsúfolt és valljuk meg az esetek többségében eléggé lepukkant valamelyik körzeti óvodába bejuttassuk.

Megpróbálunk keresni valamilyen alternatív megoldást, azaz ha hajlandó is rá a nagyszülőt, testvért, sógort, komát stb. ha csak időlegesen is de bevonni a felügyeletbe, bébiszittert keresgélünk de persze horror áron sem találunk megfelelőt. Végső elkeseredésükben már arra gondolunk, hogy visszavisszük az amúgy teljesen szobatiszta és értelmes mondatokban beszélni képes csemeténket a bölcsődébe, ám akkor teljesen váratlanul az interneten belebotlunk egy weboldalba: Magán óvoda állami akkreditációval vállal gyermekfelügyeletet kis max. 10-12 fős csoportokban.  Nosza, ez kell nekünk! Találkozót beszélünk meg a főóvónővel valamint a kiscsoportot vezető óvónénivel. Megérkezésünkkor kedves és igen esztétikus a fogadtattatás -na pláne, hogy a leendő kiscsoportos óvónéni igen esztétikus látványt nyújt és ezt tudja is magáról hiszen forró nadrágban feszít… sicc!-. Végigjárjuk az átalakított óriás családi házat. Tetszik amit látunk és hallunk és még az ára is elfogadható számunkra. A gyerekeket szervezett formában úszni, korcsolyázni, táncolni, lovagolni viszik. Lehetőség van igény szerint furulya tanulásra is. Logopédus valamint drámapedagógus is foglalkozik a gyerekekkel. Minden nap kis csoportban foglalkozások majd délután közös játék, havi egy gyermekszínház és természetesen teljes ellátás. Már egy kicsit gyanakszunk, hogy ez mind túl szép, hogy igaz is legyen és a költségtérítésbe ez mind valóban belefér de megnyugszom, mert elégedettnek látszó porontyokat látok és a falakon legalább 4-5 évre visszamenőleg csoportképeket, rajtuk a boldog ballagó nagycsoportosokkal. Egymás tenyerébe csapunk és beíratjuk egyetlen leányunkat az intézménybe.

Azóta eltelt már több mint három év. Leányunk szeptemberben lesz első osztályos. Visszatekintve egyáltalán nem bántuk meg a döntésünket. Az vállalásokat maximálisan betartották, gyermekünk könnyedén és egyszerűen megismerkedett a sporttal, már egyenesen igényli a mozgást. Úszni nem szeret tehát nem erőltetjük de magabiztosan nagy kedvvel korcsolyázik, kisebb nagyobb döccenőkkel próbálkozik a tenisszel is, imád lovagolni. Szeptemberben avval jött haza, hogy szeretne megtanulni furulyázni, azóta heti kétszer jár oktatásra. Kiegyensúlyozott, magabiztos és igencsak elfoglalt ifjú hölgy lett belőle. Persze ehhez kellettünk mi szülők is de nagy része volt az óvodának is hiszen reggel 7-től este 17-ig minden hétköznap ott van.

Összefoglalva: ha a magánóvodai tandíj miatt anyagilag megterhelőbbek is voltak az elmúlt évek, úgy gondolom az teljesen megérte az áldozatot. Egyszer leültem és kiszámoltam, hogy mennyi pénzbe és időbe került volna ha minden a fent leírt “extra” szolgáltatást külön kellett volna megszervezni, oda eljutni és azokat finanszírozni. Érdekes lett az eredmény: pénzben és időben is minimum 20-30%-al többet kellett volna áldoznunk!

A fentiek tükrében mindenkit bíztatok ha megtehetik és megengedhetik az óvoda választásnál kellő körültekintés mellett vegyék fontolóra egy színvonalas magánóvoda lehetőségét is még akkor is ha anyagilag az elkövetkezendő évekre ezt megterhelőbbnek gondolják.

Végül de nem utolsó sorban azért csak óvatosan, mert itt sem minden arany ami fénylik! A megfelelő intézmény kiválasztásánál a kellő körültekintés és megfelelő referenciák megléte erősen ajánlott!

Miről is van itt szó?

Tisztelt Látogató!

Jelen sorokat egy pályája elején lévő coach jegyzi. Sokan arról írnak, hogy mi történt velük, még többen a divatról, sportról, szabadidőről, nevelési kérdésekről, párkapcsolatokról stb. csak egy kis pénzkereset reményében, néhányan szakmai blogot szerkesztenek.

Én egyiket sem teszem, csupán megpróbálom rávenni a Látogatót, hogy olvasson, lassítson és szemlélődjön egy kicsit.

A célom, hogy elgondolkoztassam az aktuális olvasót egy általam fontosnak vagy érdekesnek tartott témáról. Szeretném a hozzám látogatót 5-15 percre kiszakítani a napi rutinból. Nem kérek több időt mert az idő lassan már a pénznél is drágább, mert igencsak végesen áll rendelkezésre és túl sokan, túl sokat kérnek/akarnak belőle.